Vasile STANCU

Ideea realizării acestei pagini mi-a venit pe când eram într-o călătorie şi soţia mea mă sfătuia într-un mesaj cum că dacă va trebui să-mi prelungesc călătoria şi voi dori să-mi spăl singur cămăşile, să fac aşa, şi-aşa, etc… I-am răspuns atunci glumind că dacă ar fi avut o pagină virtuală a ei, în care să fi explicat aceste lucruri dinainte, ce uşor mi-ar fi fost, nu?...

Apoi m-am gândit că de fapt şi au aş putea da ceva sfaturi utile cuiva care, de exemplu, se gândeşte să-şi construiască o scară de mansardă într-un spaţiu relativ restrâns, căci eu am realizat un asemenea lucru. Un prieten, văzând scara montată, mi-a mărturisit că şi el căutase în trecut o soluţie de scară de mansardă şi că prin toate cataloagele pe care le-a consultat n-a găsit soluţia pe care o adoptasem eu; „Ar trebui s-o patentezi”, mi-a zis el. Mai târziu am aflat că soluţia respectivă era deja cunoscută ca fiind un model japonez. De fapt nu contează: ceea ce doresc eu este să împărtăşesc şi altora ceea ce mie mi-a fost util la un moment dat.

În fine, motivul principal — care de fapt le înglobează pe cele de mai sus şi pe toate câte ar mai putea fi — este acela că de-a lungul timpului oamenii au acumulat fel şi fel de cunoştinţe, dar acestea n-au ajuns întotdeauna să fie disponibile şi altora. Adesea, când cineva trebuie să rezolve o problemă oarecare, omul respectiv o abordează ca şi când el ar fi primul care s-a-ntâlnit cu ea. Şi ar fi păcat să nu se folosească de ceea ce este deja binecunoscut. În felul acesta, în loc să-şi cheltuiască energia şi timpul „descoperind” lucruri deja descoperite, ar putea foarte bine să adauge ceva bun la cele ce există deja.

Cuprins:
Sfaturi practice